...stretar på i oförtruten takt, timmarna springer o dagarna går..."ska bara"...är ett uttjatat uttryck och tidsoptimisterna kämpar på

tisdag 23 oktober 2012

Hårt mot plånboken också!

Konsumentverket har gjort en beräkning över vad extrakostnaden för livsmedel blir för personer med specialkost, tex glutenallergiker. Läs hela sammanställningen här!

"Glutenfri kost används som behandling för sjukdomen celiaki. Celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Den orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till skada på tunntarmen. Tarmväggens förmåga att ta upp näring från födan minskar. Den enda behandling som finns i nuläget är att äta glutenfri kost. Det innebär att maten måste vara strikt glutenfri, även om man inte har besvär/symtom från mag- och tarmkanalen. Celiaki som inte blir kostbehandlad kan orsaka lymfom i tunntarmen.

Gluten består av två proteindelar, glutenin och gliadin, som tillsammans ger mjöl dess bakegenskaper. Den skadliga faktorn finns i gliadinet. Kosten får alltså inte innehålla vete, råg eller korn. Dock har studier visat att havre kan ingå i kosten hos vuxna med celiaki. Detta beror på att havre inte innehåller samma typ av gluten som de andra sädeslagen. Den havre som kan användas i kosten är specialhanterad vid sådd, odling, tröskning och tillredning."


 

I vår familj på tre person är det då två som har Celiaki - mannen och dottern! Inte konstigt att det är svårt att få matkontot att gå ihop! Beräknad extrakostnad för de två - 7 475kr/år

För dottern får vi nu ett basutbud av specialkost via livsmedelsanvisning (tex mjöl, pasta, smörgåsrån, pofiber), där vi betalar 120kr per gång vi hämtar ut. Det gäller till hon fyller 16år, då försvinner det helt. I Västernorrland finns ingen annan ersättning att söka heller.

Som med alla allergier påverkas ju det "vanliga" livet också - massäck när man åker till kompisar, problem att äta på restaurang, dåligt utbud av färdigbakat i handeln (vilken iof blir bättre o bättre)  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar