...stretar på i oförtruten takt, timmarna springer o dagarna går..."ska bara"...är ett uttjatat uttryck och tidsoptimisterna kämpar på

lördag 3 september 2011

Semester på tu man hand...

Japp, det har vi haft i åtta dagar, eller alla dagarna var vi väl inte direkt på tu man hand ;-)

Efter en liiiten justering i arbetskalendern och en stoooor kartong pärmar i vagnen, så drog vi iväg mot Varuträsk (Skellefteå) på onsdag, i vanlig tidsoptimistanda - bara två timmar senare än planerat...som sedan blev nån timme till då ärenden inte alls går så fort som vi tror!! Landade där uppe hos Hasse och Jenny lagom till "gonatt" och efter lite surr å kaffe, så sa vi faktiskt det också.

Upp i gryningen (eller var det kanske lite senare...) och efter hjälp med hundpejlen (som faktiskt helt saknade karta!) så drog vi till skogs - fågeljaktspremiär och min allra första jaktdag med hunden - häftigt!! Hasse hade ju varit ute å rekat tidigare, så fågel fanns det!! ....... Ja, fast inte just på torsdagen...å absolut inte där vi var ;-( Surt, men så är det ju. En orrhöna hittade hon trots allt och skötte den jättefint, men trots två skyttar så flyger den hönan fortfarande i skogen!! (å nej, de missade inte - skjutillfälle saknades - jag looovar!!)

det är viktigt att vila när man kan!


en del märkliga växter...

men lingonen känner vi igen!


På fredag morgon var det så dags för skogsprov - inte för vår del, men hänga med och titta skulle vi ju. Efter att torsdagens skogspromenad bara resulterat i ett värkande knä, så stannade jag vid lägerelden (obligatorisk vid skogsproven här uppe :-) ) medan Thomas fick traska med runt. Ingen riktigt bra dag för hundarna, de jobbade på fint allihop men jättedåligt med fågel så ingen gick till pris. Lördag morgon testade vi jaktlyckan med Tilja igen, dock med samma dåliga resultat för henne - superdåligt med fågel på skogen :-(  Efter lunch traskade Thomas med provgänget runt o jag stannade åter vid elden...det hade ju kommit fram att man såg liksom inte så mycket då endast provdeltagaren, domaren o skytten var där det ev hände nåt - övriga fick liksom gå "i kön" längre bak! Är ju av naturen lat, så ingen var särdeles förvånad över mitt val :-) Inget bättre resultat denna dag heller :-(

Söndag avstod vi provet och förberedde för vidare färd mot fiskevatten. Efter att ha packat ihop, städat lite o duschat (man visste ju liksom inte nääär nästa tillfälle skulle bli...) så rullade vi vidare mot Arvidsjaur, för att efter mörkrets inbrott parkera vid turistinformationen i Sorsele efter att ha letat fiskeställe efter diverse mindre men osedvanligt skitiga vägar utan lycka. Måndag morgon skulle det köpas fiskekort för nedre Laisälven!!!

Hittade ett fint ställe att ställa vagnen på, eftersom vi envisas med att ha vad syrran kallar löjligt stort ekipage, så är det alltsom oftas omöjligt att hitta en plats med både perfekt fiske o perfekt uppställningsplats - alltså får mannen gå/åka till fisket medan jag får sitta i vagnen på det finaste stället - snällt av honom det :-)




Hyfsat bra fiske var det, lite för mycket vatten så inga stora fångster, fyra harrar som vi rökte och några större på hugg men som inte riktigt ville - riktigt bra avkoppling alltså!
Tisdag gjorde vi en tur upp på det närliggande Nalovardo...vilken häftig utsikt...




- för att inte tala om de två tjäderhönorna vi nästan körde över på vägen tillbaka...hmm, kanske det går att jaga här också...borde ju finnas ripa där längst upp...hmmm, ut på nätet o kolla!! Japp, det gick ju att köpa dygnskort för jakt - tjohoooo. Onsdag em hade det löst sig efter lite rundringning och personefterlysning, det är väl tur att folk är så trevliga i norrland :-) Träffade en synnerligen sympatisk man som gladeligen släppte ut oss i skogen med hunden och i samma andetag meddelade att faktiskt jagade den välkände Anders Landin också där just då - "fast han har ju inga bra hundar..."

Eftermiddagen tillbringades därför ute i skogen på jakt efter dessa två tidigare skådade tjäderhönorna... jodå, vi hittade faktiskt igen de, men eftersom det var jag som fick det enda skottläget - så flyger de ännu, då jag inte bar vapen!!!! Här ska tränas hela vintern...

Med hem bidde en liten järpe, här föraktas inget - hur litet det än är!! Torsdag morgon drog vi ut igen...sista dagen, sen var vi ju tvugna att åka hemåt, men vi skulle iaf jaga till sista timmen!!
Det blev en helt otrolig dag, jag är helt lyrisk å adrenalinet var på topp fler gången än jag kan räkna till! Det går liksom inte att beskriva känslan av att jaga för egen hund - den lilla skruttan som vi själva uppfostrat och tränat i drygt tre år nu - att få se henne söka av markerna, ställa och resa fågel och respektera dessa helt naturligt.... HELT OBESKRIVLIGT HÄFTIGT!!!



Det var inte utan att det tog emot att fara hem, skulle ju sååå gärna stannat o jagat hela helgen!! En helt otrolig naturupplevelse fick vi iaf och när vi lämnade platsen såg vi en fin räv och strax nedanför Sorsele satt en ung tjädertupp vid vägkanten också som ett "välkommen åter" - vi såg rejält med vilt under de här få dagarna, förutom riporna och järparna, även tre fjällvråkar, ett par av nån sorts falk, en harpalt, en mink, rätt många sjöfåglar, räven då åsså dessa jävla fjällämlar!!



Extra roligt var det att kunna konstatera igår när vi tog reda på riporna att ingen av de hade några som helst bitskador och då var en av de inte ens riktigt död när hon apporterade in den!!


2 kommentarer:

  1. Åh, vad roligt!! Önskar att jag hade nån naturlig orsak att få vara i naturen så. Men ingen husvagn, jakthund eller för den delen tid har jag ju så jag får väl nöja mig med min lilla skog än så länge. Så kul att höra att Tilja är duktig, att ni äntligen för göra det på riktigt.
    Kram systrami

    SvaraRadera
  2. Härligt jobbat!! Hoppas det blir många fler tillfällen för er.
    Dick är ute med Foxy nu, som tydligen för tillfället tror att hon är en stor älghund!!! Älgarna tycker tydligen också det för de stannar så snällt och lyssnar på hennes utskällningar :-)

    Kram på er och skitjakt på er nu i veckan ;-)

    SvaraRadera